Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Szémán István: Az újabb orosz irodalom

Szémán (1934-től Szántay-Szémán) István (1880–1960) görögkatolikus lelkész, általános helynök, a Szent István Akadémia tagja könyve a régibb orosz irodalom történetének vázlatával vezeti be az újabb orosz irodalom bemutatását. A könyv hármas tagolása a következő:

I. Az orosz ősköltészet.

II. A régibb orosz irodalom. Az írott emlékek korától Puskin felléptéig (A kereszténység felvételétől a tatár uralomig; A tatár uralom hatása; Nagy Péter kora; II. Katalin kora; I. Sándor kora; Krylov és Gribojedov).

III. Az újabb orosz irodalom Puskintól napjainkig (Puskin; Puskin kortársai; Lermontov; Gogoly kora [Az elbeszélő próza]; Gogoly; Nyugatosok és szlavofilek; A realizmus kora: Akszakov és Goncsarov; Turgenyev; Szaltykov; A radikalizmus felé; A konzervatív írók; A dráma; A lírai költészet; A tiszta művészet költői; Dosztojevszkij; Tolsztoj Leo gróf; A 70-es évek irodalma; A reakció kora; Csehov; Szologub; Gorkij; Leonid Andrejev; Gorkij többi kortársai; Az orosz modernek; Az utolsó forradalmak kora).

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 38. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1926 | Oldalszám: 211, [1] | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |