Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Takács Ince: Nérótól Diokléciánig. A keresztényüldözések története

Az Egyház első három véres századának története tele van érdekességgel és aktuális vonásokkal. Mindenkinek a lelkét megragadja ugyanis az a tény, hogy hitének hősei mennyit szenvedtek valamikor igazukért, a keresztény elvekért, másrészről pedig mindig is aktuális ez a téma, mert minden időben üldözték az Egyházat; üldözik korunkban is.

A véres, majdnem három százados keresztényüldözés történetét írja meg Takács Ince (1894–1974) ferences tanár, történész, a Szent István Akadémia tagja ebben a könyvében. Felosztása:

I. A keresztények a császárok és a nép dühének áldozatai (64–98);
1. Az embertelen Néró kegyetlenkedése (54–68);
2. Az „isteni” Domicián (81–96) féltékenységének keresztény áldozatai.

II. A római császárok megfékezik a népnek a keresztények ellen irányuló dühét;
1. A talpig római Traján császár védencei!? (98–117);
2. Hadrián (117–I38) és Antoninus Pius (138–161);
3. Márk Aurél uralkodása alatt (161–180) a babona és bölcselet támad a keresztények ellen;

III. A császárok politikából üldözik az egyházat (193–249);
1. A katonacsászár, Septimius Severus és a keresztények;
2. A bosszúálló Trák Maximin császár (235–238).

IV. Tűzzel-vassal a keresztények megsemmisítésére! (249–312);
1. Déciusznak „az elvetemült állatnak” (Lact.) támadása a kereszténység ellen (249–251);
2. Valerián császár megsemmisítő kísérlete az Egyház ellen;
3. Aurelián császár a pogány „egyistenség” szolgálatában;
4. A Dioklécián-féle pusztító keresztényüldözés.

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 105. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1933 | Oldalszám: 228 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |