Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Walter János: Gaudeamus II. Nyelvtörténeti érdekességek, számkuriózumok, tréfás feladatok

Walter János piarista tanár (1886–1972) az élet elengedhetetlen kellékét nyújtja az olvasónak: az örömöt. „Boldog a nép, amely tud ujjongani” – mondja a zsoltáros, és Szent Pál is lelkünkre köti: „Örvendjetek. Újból mondom, örvendjetek.”

A könyv örömet kelt hasznos és érdekes ismeretek közlése által, és mellette ezer aprósággal, szórakoztatásra alkalmas feladatokkal kedveskedik. A feladatok, rejtvények hasonlóak a rómaiak nugae difficiles néven ismert fejtörőihez, a középkori diákok apró bohóságaihoz, tréfás verseihez, türelemgyakorló feladataihoz, melyek a figyelmet lekötik, az elmét élesítik, a kedélyt növelik s egyúttal bepillantást engednek a középkori iskolák szellemébe, a régi diákok szórakozásaiba, a kolostorok társalgóiba, uralkodók kertjébe, ahol a napi teendők elvégzése után jóízű társalgás és szórakozás folyt. (Gondoljunk például Mátyás királyra, aki szerette a tréfás fejtörőket.) A könyvben közölt feladatok a fiatalok figyelmét lekötik, lebilincselik szabadjára engedett képzeletüket. Bizony ha mi nem gondoskodunk ifjúságunkról, a gonosz lélek teszi meg ezt a szolgálatot! A fiatalok együttlétében a tréfa, a kedélyes beszéd nélkülözhetetlen, aminek nem kell trágárnak, alacsonynak, malacnak lenni. Keresztényi szórakozáshoz ad anyagot Walter János könyve. Kirándulásokon is nagy haszonnal forgathatják a könyvet a vezetők.

Ennek a második kötetnek három nagy témaköre 1. Nyelvtörténeti érdekességek (Egy és más érdekesség a régi nyelvészet köréből; Az új nyelvészet feladatai; Honnan származik?; Visszakölcsönzött szavak; Helynevekből főnevek; Személynevekből főnevek; Érdekes eredetű szók; Érdekes eredetű kifejezések; A keresztnevek eredete; A különféle foglalkozások védőszentjei; A beszéd egyszerűsítésének kérdése); 2. Számolási érdekességek és számkuriózumok (Egyszerű számtani feladatok; Számtani fejtörők; Próbálgatással megoldható feladatok; Furcsa számadások; Harmadolás, kilencedelés; Apró kópéságok; Egy és más a számokról; A számok kultusza; Különleges számok; A bűvös négyzetek; Beszélő számok; Egy és más a sakkjátékról; Sok kicsi sokra megy; Néhány számadat az emberi életből; Városok életéből; A Föld felülete; Műveid, Uram, mily felségesek!; Mekkora lehet a világ?); 3. Tréfás feladatok és rejtvények (Türelemgyakorló feladatok; Gyufaszálakkal megoldandó feladatok; Rajzolási fejtörők).


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1926 | Oldalszám: 174, [1] | Méret: 20x14 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 11 MB |