Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Tarnóczi János: Ránk vár az élet…

Az ember számára nincs titokzatosabb, fontosabb és nagyobb út, mint maga az élet útja, amit kinek-kinek végig kell járnia. Kellemetlen meglepetésektől mentes, eredményes, szép és boldog ez az út akkor lesz, ha ki-ki bölcsen és nagy körültekintéssel készíti el az élet útjának minden kincsnél többet érő csomagját. Persze az a legszerencsésebb, aki mennél hamarább elkészül ezzel a csoda-csomaggal. Jó, ha már ifjú korában az ember hátán van ez a csomag. Van, aki ifjú létére maga el tudja ezt a csomagot készíteni, de azért vannak bölcsek és öregek, hogy segítségükre legyenek a fiatalabbaknak.

Boldog az és boldogul, aki ezzel a csomaggal indul az élet útjára! De úgy kézzelfoghatóbban, melyik ez a csomag és hol szerezhető be? Az élet útjának vándora a cserkészetben talál arra a csodálatos csomagra, melyben benne van mindaz, mi az életet széppé teszi és az élet minden viszonylatában nyújtani tudja azt, amire éppen szükség van. A cserkészet zseniális alkotója végigjárta a világ összes pedagógusainak és életbölcselőinek gazdag tárházát és minden irányzatból a legjobbat, a legbeváltabbat kiválogatta, azután a mai kor igényeihez formálta, egypár igen bölcs új vonással megszépítette, tökéletesítette és végül néven is nevezte, mondván, hogy ez a cserkészet. A cserkészet ma, mint összefoglalója a legkiválóbb pedagógiai elveknek, azok számára, akik nevelni vagy nevelődni akarnak, feltétlenül szükséges.

Hol található ez a cserkészet? Többek közt és kiválóan ebben az értékes könyvben. Kiválóan, mert fárasztó és iskolai rendszer helyett a szakavatott író a cserkészet lényege és lelke szerint húzta meg könyvének szerkezeti gerincét. A cserkésztörvények, a fogadalom és cserkész-költészeten át kiverődő igaz lényege a cserkészetnek rendszerbe van foglalva oly módon, hogy abból nem tankönyv, hanem az életnek a könyve született meg. Oly könyv ez, melyet el kell olvasnia a cserkésznek, hogy a cserkészetet a legmélyén is még jobban megismerje; el kell olvasnia minden vezetőnek és nevelőnek, hogy még jobban és lendülettel tudjon vezetni és nevelni; el kell olvasnia a nem cserkésznek is, hogy cserkészet nélkül is tudjon több, emberebb ember lenni. Könyv, mely mindenkinek való és jó.

Az író, Tarnóczi János (1902–1974) nem untat és nem fáraszt bennünket bölcs útmutatások taxatív felsorolásával, de lendülettel, költői magaslatokba szárnyalva ünnepi élvezetet nyújt a könyv minden fejezete. Nem lehet és nem szabad ezt a könyvet habzsolva egy futamban végig olvasni! (Witz Béla, a Magyar Cserkészszövetség elnöke előszavából)


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1937 | Oldalszám: 261 | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |