Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Szennay András (szerk.): Népek nagy nevelője…

E mű kiadásának idején, 1981-ben ünnepelte a világ Nursiai Szent Benedek születésének 1500. évfordulóját. A magyar bencés kongregáció e tanulmánykötettel emlékezik a „Nyugati szerzetesség Atyjára”, „Európa védőszentjére”, a bencés rend alapítójára. A kötet célja, hogy késői szellemi-lelki fiai elmélyüljenek tanításában, szellemében, és egyszersmind rohanó, nagy élettempójú korunk hívő emberét figyelmeztesse: az elmélyülés, az imádság és munka harmonikus eggyéforrása, Jézus Krisztusnak, a Mester szavának meghallása és követése nélkül nem lehetséges sem a kolostori, szerzetesi életforma, sem pedig a keresztény életstílus megvalósítása.

A kötet tanulmányai korszerű bencés teológiai, pedagógiai, művelődés- és kultúrtörténeti írások. Az egyes tanulmányok szerzői a többdimenziós bencés lelkiségnek és munkásságnak mintegy mai „súlyponti kérdéseit” tárgyalják. Igaz, a szűk keretek csak töredékes bemutatásra, néhány mozaikkocka kirakására adnak lehetőséget, de az érdeklődő és „tanulékony lelkületű” olvasó előtt valami felvillan majd az „egészből”, a teljes képből is.

A kötet írásai három csoportba tartoznak:

  1. Szent Benedek regulája latin és magyar nyelven.

  2. Általános bencés vonatkozású írások: Himnusz Szent Benedekhez; Szent Benedek élete és művei Nagy Szent Gergely pápa Dialógusainak II. könyvében; Szent Benedek élete és művei; „Imádkozzál és dolgozzál” (A bencés életstílusról); II. Guigo levele a szemlélődő életről; A kolostor lépcsői; A monostor mint helyi egyház; Az egyház imádsága, a zsolozsma – a bencés közösség életében; A bencések az emberiség és az egyház szolgálatában; A bencés konföderáció élete.

  3. Magyar bencés vonatkozású írások: Kazinczy Ferenc: Utazásim (Pannonhalma, 1831); Guzmics Izidor, a keresztény egység apostola; Guzmics Izidor: A keresztényeknek vallásbeli egyesülésekről; A magyar bencések múltja és jelene; Művészet a 14. századi Pannonhalmán (Czudar László síremlékéről); Az iskola szolgálata „Az Úr szolgálatának iskolájában”; Vándorúton a teljesség felé.

A kötetet jegyzetek, idengennyelvű kivonatok és könyvvégi képgyűjtemény teszik teljessé.


A könyv meta információi
| ISBN: 963 360 147 9 | Megjelenés éve: 1981 | Oldalszám: 523, [16 tábla] | Méret: 20x15 cm | Kötés: kemény | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar, latin | Fájl méret: 21 MB |