Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Szabó Zoltán: A növények életmódja

Szabó Zoltán (1882–1944) botanikus, egyetemi tanár, a Szent István Akadémia és a Magyar Tudományios Akadémia tagja könyve olyan alapfogalmakról nyújt tájékoztatást, amelyek legközelebb állanak a mindennapi élet tapasztalataihoz és még nem igényelnek mélyebb botanikai szakismeretet. Emiatt a növények háztartástanának alapelemeit adja anélkül, hogy mélyebben hatolna e tárgykör élettani vagy szervtani vonatkozásaiba. A növény tenyészeti életében megfigyelhető berendezéseket, a növények háztartását, másszóval a növények szervezetének típusait és életmódját ismerteti nagy vonásokban. A könyv tárgyalásának részei: A csírázás; A mag szerkezete; A csírázás külső feltételei; A csírázás belső feltételei; Az életjelenségek; Az élet székhelye; Növényi és állati szervezet; Az egysejtű növények; A telepes növények; A hajtásos növények; A test belső differenciálódása; Szervezetbeli és alkalmazkodásbeli jellemvonások; A belső alakító sajátságok; A növények élettartama; A külső alakító erők; A szárazföldi növények berendezkedései; A vízben élő növények berendezkedései; A heterotrófiás növények; A növények együttélése; A növény és az állat együttélése; A növények társulása; A növény és az ember viszonya. A tárgyalást 42 szövegközötti kép egészíti ki.

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 29. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1925 | Oldalszám: 154 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |