Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Radó Polikárp–Sík Sándor–Meszlényi Antal: Három elmélkedés Árpádházi Szent Erzsébetről

A szentek értéke egyetemes, tehát amikor róluk a szenttéavatásban kijelentette a pápa, hogy tisztelhetők és követhetők, egyszerre lettek mindenkié. Csak azért, mert az életeszmény, amit megvalósítotttak erényekben, hősi életformában földi relációkban nem magyar, nem német vagy egyéb erényekké lettek, hanem erények lettek önmagukban. Azonban ők emberek voltak, méghozzá koruk emberei. És azok lettek előttünk nagyobb szentek – emberi mértéklés szerint –, kik mennyire hasonlítottak, vagy hasonlítanak ma is ránk. De emberi viszonylatokban mégis van, ami valamely nemzethez tartozónak mutatja a szentet. Származása, életkörülményei, célkitűzései és eredményei valamely nemzethez tartozónak mondja a szentet. Így vagyunk Szent Erzsébettel is, aki ismert előneve miatt – akár árpádházinak mondjuk, akár magyarországinak nevezzük –, magyarrá teszi őt. Azok, akik életkörülményei miatt thüringiainak nevezik, nem sértenek meg bennünket magyarokat, mert ők egy szempontból nevezik őt annak. Amerikában és az egész világon igen nagy kultusznak örvend a mi kedves Magyarországi Szent Erzsébetünk. Mind több templom, ábrázolás hirdeti egyetemes nagyságát.

A magyar katolicizmus Szent Erzsébet-kultusza egyidős a szentté avatásával, több mint hétszáz esztendős, hiszen születése után huszonnyolc évvel szentként tisztelték itthon és másutt.

Hogy mi tette őt ekkora szentté? Annyira megszentelte az emberiséget, hogy követhetőbbnek érezzük, mint Oszlopos Szent Simont, vagy Remete Szent Antalt, vagy a magyar Boldog Özsébet. Megszerette a mindenkori nő, mert öltözött, példaképet látott benne a feleség és édesanya, mert úgy szeretett, ahogyan szeretni kell a hitvest, és úgy nevelte gyermekét, ahogyan nevelnie kell minden édesanyának.

A füzet Árpádházi Szent Erzsébet születésének 750. évforulójára jelent meg. Nemcsak a jubileum miatt, hanem példájának friss bemutatása miatt adja közre azt a három szentbeszéd anyagot, amik kiváló katolikus íróink tollából fakadtak:
1. Radó Polikárp: Szent Erzsébet mint feleség,
2. Sík Sándor: Szent Erzsébet: A hősi szeretet,
3. Meszlényi Antal: Árpádházi Szent Erzsébet.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1957 | Oldalszám: 48 | Méret: 14x10 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 1 MB |