Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Nyisztor Zoltán: Szekták Magyarországon

A Keresztény Kis Könyvtár kötetei a tízparancsolatot, az anyaszentegyház parancsait, valamint a szentségeket magyarázzák, főként az erkölcsi nevelés céljával, de számos más vallásos témát is érint a sorozat (például a szekták, a babona, a szociáldemokrácia). A sorozat huszonhat kötete 1924 és 1929 között jelent meg.

Ez a kötet a sorozat tizennegyedik kötete, amely a Methodisták, nazarénusok, Üdv Hadserege stb. alcímet viseli. Egy csokorba szedve itt találja az olvasó a magyarországi vallási szektákat. Újakat s régieket egyaránt. Azokat, melyek már talajt fogtak, vetést látnak, s azokat is, melyek még az ekeszarvát fogják s most hasítanak bele a magyar földbe.

Furcsa egy csokor: a színek, az illatok orgiája; naiv elgondolások, holdkóros eszmék dervistánca; mint rajzó szúnyogsereg a nyári melegtől pálló Tiszaháton. S furcsa virágok: száraz száron kókadt fejek; mint romlott ízlés csinált virágjai; nem az isteni erő friss fuvalma, hanem az emberi erőlködés, izzadság szaga csap ki belőlük.

Sokat panaszkodnak azon, hogy a nyugati kultúráramlatok milyen nehezen fogamzanak meg a magyar ugarban. Ezzel szemben azonban a vallási élet őrtállói nem kis szomorúsággal állapíthatják meg, hogy a vallási erjedéseknek, szektárius kalózkodásoknak termékeny talaja a magyar haza. Miért? Talán mert még mindig nagyon keleti a magyar? Álmodozásra, rajongásra, fanatizmusra kész? Vagy talán már nagyon is nyugati? Degenerált, hajlékony, ellenállásra képtelen? – A háború, a nyomor, a szenvedés, a munkanélküliség mindenesetre sokat tesz. Az elemi csapások, katasztrófák, lelki megrázkódtatások örök forrásai a vallási mozgalmaknak, lelki újjászületéseknek. Az is igaz, hogy az érdekesség, az újság ingere mindig vonzotta az embereket. Sőt – közfelfogás szerint – a dollár varázsa se áll utolsó helyen.

De mindegy, akármint is legyen, mi katolikusok előre védekezünk. Mielőtt a veszély naggyá nőne, fenyegetővé válna. S a védekezésnek legjobb módja, ha megelőzzük őket. Megelőzzük őket igazi, alapos felvilágosítással. Ez a cél indítja útnak e könyvet. Feltárni a szekták történetét, tanait a maguk meztelenségében. Ez az őszinte feltárás egyúttal a legjobb cáfolat ellenük.

Ugyanennek a könyvnek szöveges változata: http://www.ppek.hu/k773.htm

A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1926 | Oldalszám: 89 | Méret: 16x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Keresztény Kis Könyvtár | Nyelv: magyar | Fájl méret: 2 MB |