Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Mészáros István: A Szent István Társulat százötven éve, 1848–1998

Talányos név. Első olvasásra, hallásra csak az tudható meg belőle, hogy magyar, illetőleg magyarországi intézmény. Társulat. Tehát valami társaság, egyesület? Vajon egyházi vagy világi jellegű? Hitbuzgalmi, ájtatossági társulat, vagy talán politikai célú, netán nemzeti egyesület?

Könyvek címoldalán olvasható: „A Szent István Társulat kiadása”. Tehát könyvkiadó vagy nyomda? Vagyis „piacra orientált” tőkés gazdasági „termelő” vállalat? Sikernek-bukásnak kitett üzleti vállalkozás? Vagy könyvterjesztő szervezet, amely a mások által kiadott s általa értékes tartalmúnak ítélt könyveket propagálja, népszerűsíti szerte az országban?

Mi a profilja e társulatnak? Ha könyvkiadó vagy nyomda, akkor mire specializálódott? Tankönyvekre, szépirodalomra, tudományos szakművekre? Netán újságokra, folyóiratokra? Ha egyházi célú, akkor csak szentírás-köteteket, ima- és énekeskönyveket, hittankönyveket forgalmaz? Vagy mást is? Hiszen ez is ott olvasható kiadványainak címlapjain: „Az Apostoli Szentszék Könyvkiadója”, s ez még tovább bonyolítja a képet. Hogyan kerül ebbe a római pápa és a Szentszék?

Valamilyen intézményhez kötődik, annak kereteibe tartozik, netán a Magyar Katolikus Egyház vállalata? Vagy önálló intézmény? Talán magánvállalat, egyéni tulajdonban? Vagy jótékonysági intézmény karitatív céllal, amely egyrészt termékeivel, másrészt bevételeiből segíti a szellemiekre és az anyagiakra rászorulókat?

A válasz: ez mind a Szent István Társulat.

S az is kétségtelen, hogy a Szent István Társulat, amely a könyv megírásakor – 1998-ban – indulásának 150 éves jubileumára emlékezik, 1848-ban történt alapításától kezdve máig folyamatosan, megszakítás nélkül létező, mindvégig ugyanazt a célt követő és ugyanazt a funkciót betöltő, s léte első pillanatától kezdve magát ugyanígy nevezni kívánó legrégibb – mai értelemben vett – könyvkiadó intémény Magyarorságon, illetve a Kárpát-medencében.

A könyv ennek az intézménynek az első százötven évének történetét nyújtja. Az itt adott „pdf” fájl szöveges, nem facsimile.


A könyv meta információi
| ISBN: 963 361 011 7 | Megjelenés éve: 1998 | Oldalszám: 358 | Méret: 22x17 cm | Kötés: kemény | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 5 MB |