Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Marczell Mihály: Ward Mária pedagógiája

A könyv egyrészt megemlékezik az Angolkisasszonyok szélesen terjedő rendje áldott emlékű alapítónőjéről, másrészt bemutatja azt a nevelési munkát, amely visszanyúlik a XVI. századig, Ward Mária irányadásáig.

A nevelés elméletét és gyakorlatát avatottak foglalták rendszerbe. De a sok kiváló útmutató között mindig azok az élet igazi irányítói, akik szűkebb iskolák keretén túl – élő intézményekbe: rendekbe tudták lehelni lelküket. Élő szervezetté egyesülő rendekben minden iskolánál nagyobb a rendalapítók irányítása. Szent Benedek, Szent Bernát, Szent Ferenc, Szent Domonkos, Loyolai Szent Ignác, Kalazanti Szent József, Depaul Szent Vince, Szent Don Bosco és a többi férfi, női rendek áldott alapítói nem annyira az elmélet emberei voltak. Nem is a tudományos rendszereket és kipontozott módszereket csordították ki tollúk vagy életük bőség-szarujából… De látjuk, hogy messzetávlatú, intuíciós életük olyan alapelveket és olyan gyakorlati meglátásokat fektetett a rendek életébe, hogy azokra felépíthették és valóságos szellemi dómokká emelhették Istennek ember szolgálatára alázkodó nevelési rendüket.

Ward Mária nevelési rendszerének összeállítása nehézségekbe ütközik, mert átgondolt irányelveinek összefogott egysége nem maradt reánk. De ránk maradt mondásainak gyűjteménye, és az elveit sugárzó rendjének fejlődő történelme annyi anyagot nyújt, amelyből kielemezhető nevelési elmélete.

A könyv első rész Ward Mária életét mutatja be. Második része Ward Mária pedagógiáját elemzi a következő témák szerint: I. Ward Mária nevelési elvei a nevelőről (1. Az áldozatos nevelő életkerete; 2. Melyek az áldozatos nevelő életjegyei; 3. Az örök Atya ihletett igényesei); II. Ward Mária nevelési gondolatai a nevelendőkről (1. Kicsoda a gyermek?; 2. Milyen az egyes gyermek?; 3. Mindenki az Úr kegyelmének élő hordozója); III. Ward Mária nevelésének célkitűzései (1. Mindig az örök Sarkcsillag felé; 2. Neveljünk az életnek!; 3. Az örök élet csodás bűvkörében); IV. Ward Mária nevelési módszere (1. Ahogyan a Teremtő gondolta; 2. Ahogyan a nevelőnek dolgoznia kell; 3. A jó diadalmába vetett bizakodás); V. Ward Mária nevelesének eszközei (1. A természetes eszközök; 2. A természetfeletti eszközök; 3. A nevelés eszközeinek egybefonódása).


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1943 | Oldalszám: 276, [1] | Méret: 20x13 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 11 MB |