Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Sinkó Ferenc (össz.): Magyar karácsony. Olvasnivalók szentestére. A magyar irodalom hódolata a Kisded Jézus és az ő anyja előtt. Elbeszélések és költemények

A karácsony, amióta csak ünnepli az Egyház Jézus Krisztus születésének napját, minden korban szépségek születését is serkentette az emberi alkotás legkülönbözőbb tartományaiban. A karácsonyi himnuszok és népénekek a líra gyöngyszemei. Dallamaikat a zenetörténet legszebb alkotásai között tartják számon. A képzőművészet, a festészet és szobrászat is szépséges alkotásokkal hódolt a Kisded és az ő édesanyja előtt. A dráma múzsája a karácsonyi misztériumjátékokkal és azok népies leszármazottjaival, a betlehemes játékokkal gazdagította a nemzetek kulturális kincstárát.

Mindezeknek megvan a maga irodalma. Szorgos szakemberek minden fellelhetőt összegyűjtöttek, feldolgoztak, és kiértékeltek. Az epika, az elbeszélés területén született szép alkotásokat, a karácsonyi történeteket azonban mintha kevésbé vették volna számba az irodalomtudósok. Már pedig ezen témakör termése is rendkívül gazdag és változatos. A karácsony, mindaddig, míg a rádió és televízió hervasztani nem kezdte az emberek ajkán az eleven szót, a beszélgetés, az eszmélődés talán legbensőségesebb alkalma volt az éjféli mise szent misztériumához készülődő, virrasztó szerzetesek és világi hívek, családok életében. Akár a szerzetesi lelki vezető által irányított elmélkedést, akár a kötetlenebb családi beszélgetést vesszük, a karácsonyi történetek nélkülözhetetlen eszközei voltak az eszmélkedésnek, a lélek szárnyalásának.

A Kisded és édesanyja nemcsak a betlehemi misztérium szereplői a magyarság szemében. Máriát, tudjuk, Szent István király koronázta a nemzet égi királynéjává. Azt a Boldogasszonyt, aki kezdettől fogva ölében tartja a Kisdedet. És ez nem pusztán jelkép! Olvassuk csak el Gellért legendáját; a Kisded áldoztatja meg a szent püspök látomásában az első magyar mártírokat. A Kisded erősíti a magyar lelket. Az Oltáriszentségben rejtőző Jézus jelenik meg IV. Béla király hitvese, Laszkarisz Mária királynőnk udvari papjának, a középkori Európa egyik legmeghatóbb legendájában, a Kisded Jézus magyarországi köntösének történetében is.

A kötet a magyar irodalom hódolata a kisded Jézus és az ő anyja előtt, a magyar karácsonyi elbeszélésekből nyújt át néhányat versekkel díszítve. A hatalmas anyag egészét nem lehet egy kötetben összefoglalni, ezért a gyűjtemény fő célja: a karácsony történetek különböző vállfajainak bemutatása.


A könyv meta információi
| ISBN: 963 360 566 0 | Megjelenés éve: 1991 | Oldalszám: 208 | Méret: 20x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 5 MB |