Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Lippay Lajos: A keleti egyházak

A könyv együtt tárgyalja a keleti szakadár és a katolikus egyházak múlt és jelen helyzetét, mert közös szertartásuk, nemzetiségük és nyelvük révén közel állnak egymáshoz, történetük pedig annyira összefűződött, hogy nehéz volna szétválasztani, és az egyiket a másik megemlítése nélkül tárgyalni. Másrészről az Egyház szándéka az, hogy „a keletieket a keletiek vezessék vissza az Egyház közösségébe” és a keleti szertartások katolikus hierarchiájának keretein belül az összes keletiek helyet foglaljanak ősi szertartásuk megőrzésével.

A szerző, Lippay Lajos (1897–1949) kanonok két évet töltött Jeruzsálemben, ahol a keleti szertartású egyházak mindegyike megtalálható, és szemtől-szembe anulmányozta őket. Ezenkívül utazásai során eljutott az összes történeti pátriarkátus székhelyére is. Könyve három nagyobb része:

I. Keleti egyházak és szertartások kialakulása

II. Keleti szertartású akatholikusok (Bizánci [görög] szertartás: az ortodox egyház; Az örmény-szertartású nemzeti egyház; Kopt szertartású egyiptomi és abesszin monofiziták; Szír szertartású monofizita egyház; Szír-káld szertartású nesztoriánus egyház; Szír-malabár szertartású indiai egyházak).

III. Keleti szertartású katholikusok (Bizánci [görög] szertartás; Az örmény szertartású katolikus egyházak; Kopt szertartású egyiptomi és abesszin katolikusok; Szír szertartású antiochiai pátriarkátus; Szír-káld szertartású babiloni pátriarkátus; Szír-malabár szertartású indiai katolikusok; Szír-maronita antiochiai pátriarkátus).

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 111. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1934 | Oldalszám: 225 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |