Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

ifj. Kendi Finály István: Vitaminok és hormonok

Testünk anyagcseréjének bonyolult vegyi folyamatai az életvegytan jelenlegi állása szerint három nagy csoportba oszthatók: Az egyik az életfolyamathoz szükséges energia előteremtése. A másik az anyagkészleteknek szükség esetére való tárolása. A harmadik folyamat az építés és pótlás, melynek révén szervezetünk állaga fennmarad, nő vagy csökken.

A hármas irányú nehéz feladatot bizonyos különleges hatású vegyi anyagok intézik el és irányítják, ezek gondoskodnak arról, hogy a kellő harmónia meglegyen az egymással sokszor ellentétes folyamatok között. Ezeknek az irányító anyagoknak az a különlegességük, hogy igen kis mennyiségben is rendkívüli hatásosak, de mindig csak bizonyos anyagokra vagy szövetelemekre, vagy csak egyetlen szervünkre vannak befolyással. Mai tudásunk szerint ezeket az irányító, vezérlő, az életünk fenntartásához csak igen kis mennyiségekben, de mégis elengedhetetlenül szükséges anyagokat is három csoportba sorozhatjuk, s ezt a hármas felosztást követi a könyv.

  1. Erjesztők (más néven fermentek, enzimek vagy katalizátorok), melyeket szervezetünk arra használ, hogy a szükséges vegyi folyamatokat meggyorsítsa,

  2. Vitaminok, melyek testünk fejlődését döntően irányítják, és

  3. Hormonok, melyek útján szervezetünk a vér közvetítésével eljuttatja parancsait a különböző, egymástól távoleső szervekhez.

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 128. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1936 | Oldalszám: 192 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |