Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Kalmár Gusztáv: Magyar hazánk és népei

Kalmár Gusztáv (1892–1949) bencés tanár könyve a következő tájegységek szerint tárgyalja hazánkat és népeit.

A Dunántúl és a Kis-Alföld (A Magyar Alpok vidéke; A Vas- és Sopronmegyei fennsík; A Zalai és Somogyi hátságok vidéke; Göcsej és a Muraköz; Belsősomogyi homokos vidék; A Somogy-Tolna-Baranyai hegyvidék; A Mezőföld és a Sárköz; A Magyar Középhegység vidéke; A Kis-Alföld; A Dunántúl és a Kis-Alföld lakossága; Gazdasági élet; A két nyugati vidék geopolitikai jelentősége).

Az Északnyugati Felvidék (A Kiskárpátok és a Fehér hegység; A Vág vidéke Zsolnáig; A Nyitra vidéke; A Turóci és Árvai medence; A Tátrák vidéke; A Vepor és a Gömör-Szepesi Érchegység; A Garammenti hegyvidék; A déli vulkanikus hegysorozat; A Felvidék lakossága; Gazdasági élet; A Felvidék geopolitikai jelentősége).

Az Északkeleti Felvidék (Az Északkeleti határláncolat; Az Északkeleti vulkanikus hegyvonulat; Az Északkeleti Felvidék geopolitikai jelentősége; Benépesedés és mai népessége; Az Északkeleti Felvidék gazdálkodása).

Erdély (Az északi hegyvidék; A Székelyföld; A Déli Kárpátok vidéke; A Bihar hegyvidék; Az Erdélyi medence; Erdély benépesedése és mai lakossága; Gazdasági élet; Erdély geopolitikai jelentősége).

Az Alföld (Kialakulása és határai; A Duna–Tisza köze; A Mátra- és Bükkaljai síkság; A Felső-Tisza alföldje; A Tiszántúl; A Temesköz; Az Alföld lakossága; Gazdasági élet; Az Alföld geopolitikai szerepe; Budapest).

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 103. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1932 | Oldalszám: | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |