Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Kalmár Gusztáv: Európa földje és népei

Európa nagyságra nézve ötödik a hat világrész között, fizikai földrajzi szempontból nem is önálló világrész, hanem végföldje a négyszerte nagyobb Ázsiának. Európa keleti síkságai és déli lánchegységei ugyanis egyenes folytatásai a nagy észak-ázsiai síkságoknak, illetve a kontinens közepét borító lánchegységeknek. Emberföldrajzi szempontból azonban Európa teljesen önálló világrész, mert egységes indo-európai lakossága, uralkodó keresztény vallása, a görög és római művelődés elemein felépült keresztény kultúrája és végül történelme elkülönítik Ázsiától.

Kalmár Gusztáv (1892–1949) bencés tanár könyve ennek az Európának a földjét és népeit írja le a következő fejezetek szerint:
I. Észak-Európa;
II Nyugat-Európa;
III. Közép-Európa;
IV. Kelet-Európa;
V. Dél-Európa;
VI. Törpe államok;
VII. Európa benépesedése;
VIII. Európa mai népességének száma és eloszlása;
IX. Európa lakossága nyelv és vallás szerint;
X. Európa gazdasági élete.

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 86–87. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1930 | Oldalszám: 345 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 12 MB |