Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Ijjas Antal: Isten igaz embere

Ijjas Antal könyve Angelo Giuseppe Roncalli, vagyis XXIII. János pápa (20140-től Szent János pápa) életrajza. XXIII. János pápa (1881–1963) célja egyetlenegy szóban fogható össze: „aggiornamento”. Az Egyház életének a mai világ igényeihez való közelítése. Benne van az új tágult egyházfogalom éppúgy, mint az, hogy az Egyház megnyitja kapuját a kerek föld minden, akár őskultúrája által, akár pedig modern irányzata által teremtett olyan értékek előtt, amelyek a kereszténység számára adoptálhatók. Benne van az, hogy az Egyház felveszi a párbeszédet az egész modern világgal. Hogy természetesen alkalmazza a modern technika összes vívmányait. A modern koron való mintegy „kívülállás” véget ért. Ezt kezdte meg Roncalli Angelo, aki noha igen rövid ideig ült Szent Péter székén, minden addigi kategória – főképp a „politikai” és „nem politikai” megjelölések – fölé emelte a pápaság működését.

„Miért vette föl a János nevet? Mert apját is Jánosnak hívták, mert a templom, ahol keresztelték, Keresztelő Jánosnak volt szentelve, és a pápa tulajdonképpeni székesegyháza, a lateráni bazilika szintén Jánosról van elnevezve. Sokszor alkalmazták rá azt a mondatot, amelyet névadó szentjéről mond az evangélium: «Volt egy ember Istentől küldve: János volt a neve» (Jn 1,6). Küldetése volt, és ebbe a küldetésbe úgy tudta beleadni egész-magát, hogy a természeteset a legbámulatosabb harmóniában egyesítette a természetfölöttivel. Üzenetet hozott, és ezt olyan egyszerűen és egyetemesen tudta megfogalmazni, hogy az egész világ felfigyelt rá. Ez az üzenet, akárcsak a bibliai Jánosoké, az egyetlen lényegről szólt: Isten szeretetéről, és ő úgy tudta átszűrni a saját szerető szívén, hogy mindenki megérzett valamit belőle. Így áll ma előttünk Angelo Roncalli, korunk nagy tanúja.” (Őry Miklós)

„…tudom, hogy Krisztus nem bünteti meg testét, ezt az egyetlen közösséget, amelynek Egyház a neve. A hit mai optimizmusa is magával sodorja. Amikor nap-nap után hallgatom az oly különféle nemzetekből jövő sok-sok fiatalt, bennem él a csendes meggyőződés: az ő meglátásaikon át készíti számunkra Isten az Egyház tavaszát. XXIII. János a jövő ezen Egyházának előfutára marad.” (Roger Schutz)


A könyv meta információi
| ISBN: 963 360 040 5 | Megjelenés éve: 1976 | Oldalszám: 415 | Méret: 20x15 cm | Kötés: kemeny | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 14 MB |