Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Hanauer Á. István: A lelkiismeret

Az ószövetség prófétája az újszövetségi erkölcs felsőbbségét abban látja, hogy legfőbb mértéke nem a kőbe vésett, hanem a szívekbe írt törvény, amelyet nem írástudó magyaráz, hanem a lélek olvas (Jer 31,33). A lélekben székelő erkölcsi meglátás erejével megismerjük az isteni törvényt, amely természetünkbe van beleoltva és erkölcsi öntudatunkban kinyilatkoztatva (Róm 2,14.15). A léleknek ez az erkölcsi meglátása a lelkiismeret.

De nemcsak ez. Ez a meglátás minket tettre késztet, és vele szemben a lélek nyomban állást foglal és tanácsot ad, tegyem vagy ne tegyem, jó-e vagy rossz az nekem. Ez is még a lelkiismeret.

Sőt ennél is több. A cselekvés után a lélek nyugodt vagy elégedetlenkedik, örül, sokszor ujjong és helyesli tettét; vagy ellenkezőleg bánatot, lidércnyomást, Prometheus-kínt érez és vádolja önmagát. Ez mind a lelkiismeret.

A lelkiismeret a lélek életének legnagyobb és legáltalánosabb ténye. A jónak nyomában jár a legnagyobb földi jutalom, a lelkiismeret békéje, amelyet, mint az örökkévaló javakat, sem moly, sem rozsda nem emészthet meg, sem tolvaj el nem rabolhat; az elkövetett rossznak viszont legnagyobb a büntetése, mert feldúlja a lélek nyugalmát és már e földön pokollá teszi az életet.

A lelkiismeret nemcsak üldöző fúria, hanem Istennek angyala is, aki tőle üzenetet hoz számunkra. Az emberi természet nemesi levele, mely mutatja, hogy az ember jóra van teremtve és természete lázadozik, valahányszor aljasságra gondol. Mivé lenne az ember lelkiismeret nélkül? Minden vívmány, a művelődés minden haladása csak képességét növelné a gonoszságra, ha nem állná útját lángoló pallossal a tiltakozó lelkiismeret.

A hitvédelmi füzetek sorozat eme kötete a következő fejezetekben tárgyalja a lelkisismeretet: Önmaga bírája; A lelkiismeret természete; A lelkiismeret a legfontosabb erkölcsi elv; A lelkiismereti kétség megoldása (Útvesztőn keresztül; A gordiusi csomó; Szigorúság és engedékenység; A középút); Történeti visszapillantás; A beteg lelkiismeret; A lelkiismeret nevelése; A lelkiismeret szabadsága.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1912 | Oldalszám: 80 | Méret: 18x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Hitvédelmi füzetek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 3 MB |