Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Erőss Alfréd: A vallásnevelés

Édesanyáknak, édesapáknak, és mindazoknak szól ez a könyv, akik szeretik a gyermeket. A gyermek legnagyobb kincse, boldogságának kertje: a lélek. Lelkébe az istenszeretet napsugarát besugározni, az igazság, jóság, szépség gyümölcsfáit kivirágoztatni a vallásos nevelés feladata. Ezt a kertész-munkát együtt kell vállalni édesanyáknak, édesapáknak, nevelőknek.

A szerző, Erőss Alfréd (1909–1950), felszentelt püspök, a modern lélektan és az örök hitigazságok tanítását gyűjtötte össze ebben a könyvben, mely a vallásos nevelés dogmatikai alapjait különösen hangsúlyozza, mert minden emberi bölcsességnél nagyobb világosságot meríthetünk a kinyilatkoztatott isteni Bölcsességből. A megtestesült isteni Bölcsesség legyen az olvasó szívében.

A vallásosság az emberbe bele van oltva. Mégis: az igaz vallásosságot nevelni kell. Amint egy az igazság, úgy csak egy az igaz vallás. Az embernek földi tökéletességet, harmóniát s örök boldogságot csak az igaz vallás adhat. Gyermekeink boldogsága tehát megköveteli, hogy nekik az élet legnagyobb kincsét: az igaz hitet megadjuk.

Az ember vallásos lény. Schütz Antal szavai szerint: a vallás hozzátartozik az emberhez, velejárója az emberi természetnek, éppúgy, mint például a nyelv. Vallás nélkül nincs ember. Mégis a helyes vallásossághoz az utat nem tudja megtalálni a maga erejéből. A bukott embernek segítségére siet az irgalmas Isten: kinyilatkoztatja az igaz vallást, s így „maga a személyes örök Szentháromság Isten szólítja a lelket imádásra és istenszolgálatra.” Kegyelmével pedig képesíti az embert a kinyilatkoztatott vallás minél teljesebb megismerésére és megvalósítására.

A vallás nemcsak hozzátartozik az emberhez, hanem legnagyobb vagyona, éltető eleme, személyiségének koronája. A vallás a jelen üdvrendben az ember személyes kapcsolata, mégpedig kegyelmi kapcsolata Istennel.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1944 | Oldalszám: 275 | Méret: 19x13 cm | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 8 MB |