Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

báró Brandenstein Béla: Nietzsche

Nietzschét (1844–1900), a XIX. század magányos vándor költő-filozófusát hatalmas modern mozgalmak szellemi atyjának tekintik: úgy mondják, hogy a nemzeti szocializmusban is az ő eszméi testesültek meg; azt tartják, hogy a modern európai elit jórészben Nietzsche-követő. Sok gondolata elevenen hat napjainkban is, de se nem korszerű, se nem népszerű. Annyira különleges és szélsőséges egyéniség ő, és törekvéseiben, eszményeiben annyira individualista, hogy valódi népszerűségre és azzal komoly korszerűségre, azaz kort alakító jelentőségre nem tett szert.

Nietzsche ma is lényegében olvasva hat és mindig is olvasmány marad, mert éppen csak mint olvasmány tudja legjobb erőit kibontani; hiszen Nietzsche legmélyebben író-gondolkodó, és műve, sőt gondolatvilága is lényegileg irodalom, költő-bölcselet, képzeleti teremtés, akármennyi belátást tartogat is. Mint olvasmány a legkényesebb: „veszedelmes” olvasmány.

Nietzsche értelmezése nem könnyű feladat. A becsületes értelmezéshez és a lelkiismeretes bírálathoz elkerülhetetlenül szükséges magának az írónak nemcsak alapos ismerete, hanem gondos ismertetése is. Ezért a könyv Nietzsche gondolatait igen bőven és lehetőleg teljes szövegrészek hű bemutatásában közli. Bemutatja azt, amit Nietzsche maga a legfontosabbnak tart, azzal ismerteti azt, ami Nietzsche gondolataiból minden időkre a leglényegesebb és a legjelentősebb, valamint éppen korunk számára a legérdekesebb és legtanulságosabb. Az egyes művek bemutatását részletes, tárgyilagos, de egyúttal „kíméletlen” bírálat követi.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1943 | Oldalszám: 503, [1] | Méret: 27x19 cm | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 30 MB |