Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Blaskó Mária: Új Magyarország

A könyv ifjúsági regény az 1914-es világháború korából. Az 1914-es év a világtörténelem felejthetetlen évszáma, mely a népek millióit állította fegyverbe és ezreknek osztogatott halált és életet. – Életet? Igen, életet is. Mert a történelmi nagy napoknak viharja új életet gyújtott a szívekben: egy imádkozó, hazaszerető, áldozni és dolgozni tudó szebb életnek a lángjait. És a nagy esztendő életfakadásának egyik legmegkapóbb képét az ifjúság adja. Nemcsak a virágos, katonavivő vonatok dalos ifjúsága, hanem az a gyengébb, még csak rügyes, hajtásos ifjúság: a gyermekvilág is.

A gyermekek vallják: „Hiába pusztítsz, rombolsz és dúlsz, te pusztító, véres fergeteg! Hiába égeted fel a szántók kalászait, hiába döntesz romokba falvakat, hiába sodrod el a haza legjelesebb fiait! Ellened mondunk neked mi, a jövő gyermekei! Szembeszállunk pusztító hatalmaddal és háborús egedre napsugarat festünk, amely fel fogja támasztani az elpusztított életet. Majd ha mi felnövünk, akkor kisüt újra a napsugár ! Már most gyűjtjük a magvakat, amelyekből a letarolt földeken új virág fakad. Most gyűjtjük a kavicsszemeket, hogy újra építsük a szomorú romokat. Most növeljük erősre lelkünket, szívünket és mi fogunk beállni a névtelen sírokba temetett hősök helyére. Pusztító fergeteg, te rombolsz, most, a jelenben, ami alatt mi gyenge gyermekek tehetetlenül állunk. De a jövő a mienk! A jövőben mi fogunk építeni, mi építjük fel nagyra, dicsőre, erősre a diadalmas új Magyarországot!”

Blaskó Mária (1891–1956) a szentéletű jezsuita, Bíró Ferenc lelki gyermeke és munkatársa. A Szív újság gyermekrovatának megindítója és szerkesztője, .a Szívgárda egyesület központi titkára. Lelki segítségnyújtás céljával 1925-ben megalapította a Jézus Szíve Szolgálónői Társulatot. Termékeny lelkiségi író.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1915 | Oldalszám: 244, [1] | Méret: 21x14 cm | Kötés: kemény | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 7 MB |