Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Bánk József: Jézus közelében

A II. Vatikáni Zsinat után a papságról, divatos szóval élve a „papi identitas”-ról sok könyv jelent meg. Ezek között számos olyan volt, amely indokolatlanul kemény, sőt bántó, kíméletlen és igazságtalan kritikai hangot ütött meg. Abban viszont igazuk volt a könyveknek, hogy a világháború szörnyű viharának elültével, a mai forrongó, átalakuló világban a papoknak egytől egyig „lélekben és igazságban” sokkal jobban ki kell tűnniök, mint eddig. Már a Zsinat előtt mindjobban hangoztatták papjaink is: „Ecclesia semper reformanda” – az Egyház mindig reformra szorul. A fenti felhívást így lehet módosítani: „Sacerdos semper reformandus”, vagyis elsősorban mindig a papnak van szüksége megújulásra. Minden korban! Ma is, és itt is!

Ez a munka a papok lelkiségével foglalkozik. Első részében, melynek címe „A papi lelkiség útja”, több mint százötven különféle szögből közelíti meg a kérdést a következő csoportokban: 1. A papi egyéniség; 2. A szentségek légkörében; 3. A nagy igazságok utján; 4. Jézus Krisztus az örök főpap; 5. A papok példaképei.

Mivel az igeszolgálat a papok legnehezebb feladata, a kiváló hitszónok, Faulhaber volt müncheni bíboros érsek beszédeiből is ad a könyv bőséges gondolatokat. Ez egyrészt a prédikációra való készülést könnyíti meg, másrészt a világi híveknek elmélkedési anyagot nyújt. Ugyanezt a célt szolgálja a főbb ünnepeken elmondott beszédek közlése is. Igaz ugyan, hogy az elmondott beszéd élő virághoz, a leírt beszéd pedig préselt virághoz hasonlítható, de azért a leírt beszéd is visszatükröz valamit az élő beszéd lendületéből és hangulatából. (Lásd a „Gondolatok Faulhaber bíboros beszédeiből” és „A főünnepek fényében” című részeket.)

VI. Pál és II. János Pál pápa bölcs tanítását is tartalmazza a könyv, legalább részleteiben („II. János Pál pápa papi eszménye” és „VI. Pál pápa és a Mária-tisztelet” című részek).

A szentek tiszteletéről szóló bőséges anyag elsősorban a világi hívek lelkiségének szánt ébresztő és ápoló. Szükségünk van rá, hogy a szentek ismét „visszatérjenek”, és mint húsvér emberek példakép gyanánt ragyogjanak előttünk („A szentek visszatérnek” című rész).

Végül a kötet a szerzője egyetemi munkásságának kiemelkedő eseményeiből ad egy válogatást.


A könyv meta információi
| ISBN: 963 360 125 8 | Megjelenés éve: 1981 | Oldalszám: 658 | Méret: 21x15 cm | Kötés: kemény | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 21 MB |