Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Bánk József: Fegyelem és kegyelem

Bánk József (1911–2002), érsekpüspök ötezer közmondást, szép gondolatot gyűjtött össze ebbe a könyvbe, melyek két hatalmas gondolat-csokrot alkotnak.

A gyűjtemény első része: Fegyelem az élet sodrában. A fegyelmezéssel kapcsolatos elveket, meglátásokat, rövid, velős megállapításokat foglalnak egybe folytatólagos számozással. Katolikus szülők és nevelók – akár hitoktatók, akár a katolikus középiskolák tanárai, vagy intézeti felügyelói – értékes útmutatást és irányelveket találnak benne, hogy a szerte a világon krízisbe jutott fegyelem, engedelmesség, tisztelet és függőség tekintetében megtalálják ismét a helyes utat.

A második rész címe: Kegyelem a világ zajában. Ezerszínű hatalmas virágcsokor, illetve gondolatfüzér jelenik meg itt előttünk. Az életbölcsesség tündérvilága. Az emberi ész és értelem rövid, sommás, de találó és követendő megnyilatkozása. Vannak közöttük fenségesek és derűsek, vidámak és mélyen meghatók. Vannak amelyek a századok porát hordják talán magukon, mások a mai élet pezsgő frissességét sugározzák. Az ókori bölcsektől a mai gondolkodókig békésen megférnek egymás mellett az emberi géniusz, ész és érzelem kiváló egyéniségeinek megnyilatkozásai. A sokszínű hang ellenére is a különböző életmegnyilvánulásokra vonatkozó megállapításaik olyan gondolategységet alkotnak, mintha különböző alkalmakkor, de mégis egyetlen ajakról hangzottak volna el.

E gyűjteménynek kettős célja van. Az első az, hogy a keresztény ember zegzugos életútjait megvilágítsa és a kegyelem fényével – mert hiszen ezek a nagy gondolatok is az isteni fénynek a visszatükröződései – irányt mutasson a zavaros útvesztőkben. A második cél, hogy lelki táplálék legyen. Jórésze szószéken is helytálló. Nem regény ez, amelyet egyfolytában kell olvasni. De ott legyen az asztalunkon, mindennap kinyitjuk itt vagy ott – nem számít, hol nyitjuk – és a sok-sok gondolat között mindig találunk olyat, amely akkor épp nekünk szól, a mi kérdésünkre ad feleletet, vigasztal, fölemel, erősít és reményt nyújt.

Az egyes fejezetek nem ölelik fel teljesen magát a tárgykört, amiről a cím szól. Más kapcsolatban sokhelyt ugyanaz a tárgyú szöveg is helyt kap. Erről a Tárgymutató igazít el.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1973 | Oldalszám: 605, [1] | Méret: 20x15 cm | Kötés: kemény | Kiadó: SZIT | Nyelv: magyar | Fájl méret: 17 MB |