Menü
Kattintson a borítólap képére az olvasáshoz!
boritolap kep

Balogh Albin: Művelődés Magyarország földjen a magyar honfoglalás előtt

A történelem tanulmányozása nemcsak a hazafias érzés fejlesztése szempontjából fontos nemzeti érdek, hanem az általános kulturális nívóra is nagy befolyással van, mert a művelődés emlékeinek megbecsülésére, tényezőinek felkarolására vezet. Ebben a munkában a szerző, Balogh Albin (1887–1958) bencés szerzetes, főigazgató, a magyar földnek a honfoglalás előtti kulturális viszonyait igyekszik röviden vázolni. Teljességre és újszerűségre nem törekszik, legfeljebb a felfogásban és a tárgyalás módjában. Nincs is más célja e könyvnek, mint hogy közös anyánk, a magyar föld legrégibb állapotáról néhány képet adjon, sorsa iránt egy kis érdeklődést keltsen, s így is törekedjék hozzákapcsolni a magyar szíveket. A könyv részei: 1. Történelem előtti (praehisztorikus) kor; 2. Római hódítás, római kultúra; 3. A germánok hazánk területén; 4. Turániak hazánkban a magyar honfoglalás előtt (A szarmaták; A hunok; Az avarok); 5. A szlávok.

Ez a mű a Szent István Könyvek sorozatának 22. kötete. Az 1923 és 1936 között megjelentetett Szent István Könyvek célja a katolikus kultúra fejlesztése, a katolikus tudomány terjesztése és népszerűsítése. A sorozat az emberi tudás minden ágát felkarolja, és a publikálás idejének tudományának színvonalán mozog. Megmutatja, hogy az igaz tudomány nem ellenkezik Krisztus kinyilatkoztatásával, melyet sértetlenül őriz, és a maga teljességében tanít a katolikus egyház. Meggyőzi a világot arról, hogy a tudós is, az irodalmár is lehet igaz katolikus, és ugyanúgy, a tudomány művelésében a katolikus hit és meggyőződés nem akadály, inkább nagy segítség. A kötetek oly stílusban jelentek meg, amely alkalmassá teszi őket arra, hogy minden művelt egyén érdeklődéssel olvashassa. A sorozat mindegyik tagja a katolikus világnézetnek beszédes hirdetője. Az olvasni vágyó katolikus közönségnek oly műveket nyújt, amelyek kielégítik igényeiket anélkül, hogy veszélyeztetnék hitüket, sőt amelyek alkalmasak arra, hogy a tudás és műveltség eszközeivel is megerősítsék őket vallásos meggyőződésükben és világnézetükben.


A könyv meta információi
| Megjelenés éve: 1925 | Oldalszám: 160 | Méret: 17x12 cm | Kötés: puha | Kiadó: SZIT | Sorozat: Szent István könyvek | Nyelv: magyar | Fájl méret: 6 MB |